Simen Brunia

De wortels van ons land – Joris Hellevoort

Een van mijn grootste dromen op het moment is om een bomenboek te schrijven. En dat gaat ook zeker een keer gebeuren, maar toen de auteur van dit boek me van zijn plannen vertelde, voelde het een beetje alsof hij het boek aan het schrijven was wat ik al een tijdje in mijn hoofd had. En in plaats van jaloezie ontstond er een enorme bewondering voor de noeste onderzoeksarbeid die Joris aan het verrichten was in oude landhuizen, op het internet, in de archieven en bij de bomen zelf. Want daar gaat het tenslotte om.

De 21 beroemdste bomen van ons land. Nou ja 21… er zijn een paar favorieten van de auteur in terecht gekomen waar hij zelf lokaal verhalen mee heeft beleefd en er zijn er ook een paar afgevallen waarvan je als boomspecialist je juist afvraagt: waarom hoort deze niet bij de beroemdste van Nederland? De linde van Achterberg en de linde van Sambeek zijn nu bekend, maar beroemd zijn ze nooit geweest eigenlijk. Weinig gedichten, schilderijen, mythen of een vermelding op oude landkaarten hebben deze bomen gekend.

En een andere manier om de beroemdheid van een boom te ‘meten’ is om te kijken hoe vaak een boom op een oude ansichtkaart voorkomt in de afgelopen 120 jaar ongeveer. De nieuwe ontdekkingen over deze toch al bekende bomen die Joris heeft gedaan hebben me verbaasd. En daar kom je dus pas achter als je elke bron checkt tot… aan de bron! Wat een monnikenwerk, maar wat een prachtig resultaat vol met prachtige verhalen, feiten, foto’s, historische vermeldingen en kaartmateriaal.

Ik ben bevooroordeeld geef ik ruiterlijk toe in deze. Ik heb technisch mee mogen lezen, mocht beeldmateriaal leveren en ook het voorwoord schrijven. En dus misbruik ik deze recensierubriek voor een boek wat op het moment van schrijven nog niet eens gedrukt is, maar bij de livegang van deze website zeker wel.

Benieuwd naar het boek over de 21 beroemdste bomen van Nederland? De eerste 25 personen die een bestelling doen voor één of meerdere boeken middels het contactformulier krijgen een gesigneerd exemplaar van de auteur.