Tijdens, maar vooral na mijn studie Tuin- en landschapsinrichting ben ik me gaan specialiseren op het gebied van bomen. Naast enkele basiscursussen en de opgedane plantenkennis op Larenstein, kun je dat het best doen in de praktijk. Door elke dag bomen te gaan kijken en te gaan letten op details voor bijvoorbeeld het determineren van boomsoorten of veel voorkomende ziekten en aantastingen op bomen kun je snel leren. Ik ben gestart met het uitvoeren van veel boomveiligheidscontroles. In het vak is het goed om ‘meters te maken’. Door duizenden en duizenden bomen grondig te bekijken vallen je al snel zaken op. Vervolgens ben ik als onderzoeker en adviseur steeds breder aan de slag gaan bij boomadviesbureaus. Groeiplaatsonderzoek, bewortelingsonderzoek, verplantingsonderzoek, nader technisch onderzoek en Bomen Effect Analyses (BEA) komen dan allemaal voorbij. Het mooie aan het vak als boomadviseur is dat je je eigen voorbereiding doet, je eigen onderzoeksgegevens ophaalt in het veld of op het project, en vervolgens dit in een nette rapportage moet kunnen verwerken.
Tegenwoordig ligt mijn focus vooral op kennisdeling, maar ik wil graag een boomspecialist zijn, die met de voeten in de klei les kan geven. Daarom vind ik het fantastisch om boomexpert-klussen en projecten nog steeds op te pakken. Hieronder een greep uit enkele projecten die de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen.
Monumentale boominspectie Amsterdam
Deze opdracht is een van de mooiste combinaties van al mijn passies in het bomenvak. Allereerst oude bomen: hoe ouder een boom wordt, hoe mooier. Dat is een persoonlijk statement, maar ik ben er van overtuigd dat de meeste mensen bij echt oude bomen een gevoel van respect automatisch ontstaat als je er bij staat. Ouderdom komt soms met gebreken en dus is er kennis nodig van veiligheid, onderhoud, toekomstverwachting per boom en boomsoort, zwammen en ga zo maar door. Daarnaast Amsterdam: Vanaf mijn studie waar ik bij Hans Kaljee (hoofdstedelijk bomenconsulent) stage heb gelopen, mijn afstudeerproject heb gedaan en vele indrukken heb opgedaan tot nu toe kom ik zeer geregeld en zeer graag in de hoofdstad. Met de iep als favoriete boomsoort, goede gebiedskennis en inmiddels een ruime ervaring als boomexpert ben ik vereerd met het project: Actualisatie Beschermwaardige Houtopstanden in Amsterdam.
Boomcontrole Hortus Botanicus Amsterdam
Dit jaar wordt het vierde jaar op rij dat ik de boomveiligheidscontrole verzorg voor deze oude Hortus Botanicus in de hoofdstad. Ook hier is de combinatie van oude bomen, bijzondere boomsoorten en een opdrachtgever waar kennisdeling centraal staat een project waar ik me graag voor inzet. Elk jaar kijk ik weer met verlangen naar de herfst waarin ik een dagje naar een van de bijzonderste boomtuinen van Nederland mag reizen.
Vervangingsprogramma bomen Amsterdam
Nog een project en weer een project in Amsterdam. Vanaf 2020 mag ik mee adviseren over de boomsoortkeuze voor de hoofdstad. Amsterdam is bezig met een grootschalig vervangingsprogramma van bomen. In het kort betekent dit dat er systematisch elk jaar duizenden bomen worden aangeplant. Deze enorme operatie die in hoogstedelijk gebied wordt uitgevoerd is ongelooflijk complex en bestaat uit enorm veel componenten. Maar het begint bij het beoordelen van een plantplaats of deze wel geschikt is voor een boom en het bepalen van de boomsoort die op deze plek groot en oud zou kunnen worden. Hiervoor is het ook nodig om gebiedskennis te hebben, boomsoortkennis en een idee over hoe dit plantproces in zijn werk gaat. Kan een aannemer wel op een beoogde plek komen met een boom en materiaal? Is het soms niet beter om niet te herplanten om de overige bomen groter te kunnen laten groeien? Is de boomsoort die op deze plek stond nog wel geschikt in de veranderde klimaatomstandigheden in de stad? Kunnen we nog een diverser boombestand creëren zodat we beter op de toekomst voorbereid zijn, zonder de ecologische potentie op bepaalde plekken uit het oog te verliezen? Allemaal vragen waarin we binnen dit enorme project antwoorden proberen te verzinnen.