Bert Maes is een van dé specialisten in Nederland op het gebied van inheemse bomen en struiken. Vooral het razend interessante raakvlak tussen het voorkomen van beplanting en de (cultuur)historische betekenis en vindplaatsen van deze beplanting wordt prachtig beschreven in het boek Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen. Vele jaren van onderzoek zijn aan het boek vooraf gegaan en vele auteurs hebben hier aan mee geschreven. Bert Maes heeft echter de eindredactie van het boek op zich genomen.
Zodra je het boek open slaat dan vallen de verspreidingskaartjes meteen op. Overal in Nederland staan tegenwoordig haagbeuken, maar op het kaartje is meteen te zien dat Limburg, enkele delen van Brabant, de Achterhoek en Twente de natuurlijke verspreidingsgebieden zijn van deze boomsoort. Ook een groot deel van Vlaanderen licht groen op in de kaart. Ook de gedetailleerde determinatiefoto’s zijn opvallend. Deze zijn vaak essentieel omdat de verschillen tussen bijvoorbeeld de inheemse wilgen, de meidoorns en rozen soms alleen maar met een loep te ontdekken zijn.
Zelf vind ik de teksten over archeobotanie en geschiedenis erg interessant. Historisch gebruik van de verschillende boomsoorten blijft een prachtig kijkje in de geschiedenis. Dit boek is voor iedereen met een liefde voor natuur, en voor diegenen die zich professioneel met de natuur bezighouden, een ware aanrader.