Simen Brunia
Bomenbieb

Vind boomsoorten en meer op de Bomenbieb

De Bomenbieb is een online bibliotheek boordevol wetenschappelijke informatie over alle boomsoorten die in Nederland groeien. Via slimme zoekopties kun je exact dié boom vinden, die je zoekt. Heb je bijvoorbeeld een blad gevonden en wil je weten van welke boom deze is? Geen probleem voor de Bomenbieb. Selecteer simpelweg de juiste bladvorm en bladkleur en de overeenkomende bomen verschijnen in beeld. Deze benadering maakt de Bomenbieb uniek in zijn soort. Hoe dat kan? Achter de schermen wordt de Bomenbieb gevoed door een zeer uitgebreide en gedetailleerde database, die per boom zelfs foto’s van de houtschijf, knoppen en twijgen bevat.

Meer dan alleen bomen

Daarnaast maken boomziektes en andere organismen die in en rond een boom leven ook onderdeel uit van de database. Zo kun je voor een bepaalde ziekte kijken welke boomsoorten daar gevoelig voor zijn, of andersom, voor een bepaalde boom kijken welke ziektes daarbij horen. Door deze koppeling kun je dus op meerdere manieren bij de gewenste informatie komen.

Ga erop uit met de Bomenbieb

Hoewel je het misschien niet meteen zou verwachten, herbergt Nederland een indrukwekkende aantal bijzondere bomen. Je vindt in ons land stokoude eiken, dikke beuken en indrukwekkende iepen. Over een aantal van deze levende monumenten is onlangs een prachtig boek verschenen door Joris Hellevoort: De wortels van ons Land. Op de bomenbieb staan alle bomen per provincie gesorteerd en zijn ze handig weergegeven op een kaartje. Dus kijk snel eens op bomenbieb.nl welke bijzondere exemplaren bij jou in de buurt te vinden zijn, en ga erop uit!